Refinansiering av bolån innebär att ett nytt bolån tecknas för att lösa det tidigare lånet. Det sker främst för att få ändrade lånevillkor.
- Nytt bolån används för att lösa tidigare bolån
- Samma säkerhet bibehålls
- Främst för att ändra villkoren
OBS – Det finns ingen exakt definition i Sverige för ”refinansiering av bolån”. Begreppet används därför något olika. I denna artikel hålls definitionen utifrån de punkter som nämns ovan.
Lös bolånet – med nytt bolån
Vid vissa tillfällen är det fördelaktigt att teckna ett nytt bolån som används för att lösa det tidigare bolånet. Detta exempelvis om det går att få bättre ränta eller om villkoren av annan anledning behöver ändras.
I praktiken får du som låntagare aldrig del av pengarna från det nya lånet då banken använder dessa direkt för att lösa tidigare bolån. Det är även ett krav från banken för att refinansiering ska kunna beviljas.
Då kan refinansiering vara ett alternativ
Nedan beskrivs ett par tillfällen då refinansiering av bolån kan ske. Primär orsak är, vid samtliga tillfällen, att få ändrade lånevillkor.
Fler eller färre låntagare
Ett annat tillfälle då refinansiering kan ske är om två personer blivit sambo och vill dela på ägandet av en bostad samt dess tillhörande bolån. Banken hjälper parterna att teckna ett nytt bolån tillsammans varpå det tidigare automatiskt kan lösas.
En liknande situation kan uppstå vid önskemål om färre låntagare. Vid exempelvis dödsfall eller skilsmässa kan bolånet behöva refinansieras för att låntagare ska kunna ändras.
Flytta bolånet till annan bank
Om bindningstiden löpt ut på ett bolån, eller om det enbart är rörlig ränta, finns möjlighet att förhandla med nuvarande bank och jämföra mot vad andra banker erbjuder för alternativ. Visar det sig att en annan bank kan erbjuda bättre villkor kan bolånet enkelt flyttas dit. Även i detta fall uppstår en typ av refinansiering.
Det som i praktiken sker är nämligen att den nya bolånebanken beviljar ett lånebelopp som minst motsvarar befintligt bolån. Denna bank kommer att kontakta nuvarande bolånebank och genomföra transaktion till dem så att befintligt lån återbetalas.
Nya lagar och regelverk
Bolån omfattas av de lagar och regler som var aktuella vid tillfället då lånet tecknades. Det innebär exempelvis att bolån som tecknats före mars 2016 inte omfattas av lagstadgat amorteringskrav.
Det innebär även att refinansiering av bolån teoretiskt skulle kunna vara aktuellt om nya lagar börjar gälla som gynnar bolånetagaren.
Byte av bostad är inte refinansiering
Vid byte av bostad tecknas ett nytt bolån, med nya bostaden som säkerhet, som helt eller delvis används för att lösa tidigare bolån. Detta är inte refinansiering eftersom säkerheten byts ut. Det är i stället två helt olika bolån.
Främst vid rörliga bolån
Refinansiering av bolån sker främst vid rörlig ränta. Detta utifrån att ränteskillnadsersättning kan behöva betalas om bundna bolån önskas lösas i förtid. Det är därför sällan ekonomiskt försvarbart att teckna ett nytt lån för att lösa ett bundet bolån.
OBS! På Youtube finns en mängd videoklipp med personer som berättar om när det är, och när det inte är, ekonomiskt med refinansiering av bolån. De allra flesta videoklipp är från USA där regleringarna kring denna låneform är helt annorlunda mot i Sverige. Beräkningar och förklaringar i dessa stämmer sällan överens med svenska bolånemarknaden.
FAQ
Vad innebär refinansiering?
Refinansiering innebär att ett lån tecknas för att lösa ett, eller fler, lån.
Kan man betala av bolån i förtid?
Ja, det går alltid att betala av bolån i förtid. Är det däremot bunden bolåneränta kan det resultera i att en ränteskillnadsersättning måste betalas.
Är höjning av bolånet en refinansiering?
Nej, i regel är det inte en refinansiering. F