Omstartslån

Ett omstartslån tecknas med ett tydligt mål – att få en finansiell omstart. Här beskrivs vad låneformen innebär och vilka den passar bäst för.

  • Få en omstart i ekonomin
  • Även för personer med betalningsanmärkning
  • Med eller utan säkerhet

Ett lån med bättre villkor

Tanken med ett omstartslån är att vara ett lån för att lösa skulder. Med lånesumman ska tidigare lån krediter och avbetalningar kunna lösas. Genom att bara ha ett enda lån skapas förutsättningen för lägre ränta och en längre amorteringstid. Två faktorer som gör att den totala månadskostnaden kan bli betydligt lägre än med många mindre lån och krediter.

Lägre månadskostnad är för många ”nyckeln” till en bättre ekonomisk situation – en omstart i ekonomin.,

Få hjälp på vägen

Flera av de långivare som erbjuder omstartslån hjälper låntagaren hela vägen genom processen till en bättre lånesituation. De vet att personerna är ekonomiskt pressade och försöker tillsammans hitta ett upplägg som passar. Detta både utifrån lånesumma, månadskostnad och amorteringstid.

För att inte låntagaren ska använda pengarna till annat än att lösa skulder kan även långivaren kräva att få lösa skulderna direkt. De har alltså kontakt med tidigare långivare och betalar av dessa skulder med det nya lånet.

Med betalningsanmärkning – i vissa fall skuldsaldo

De flesta långivare accepterar betalningsanmärkningar. Däremot kan chansen att bli beviljad lånet bero på hur många anmärkningar som finns, dess orsak och hur nya de är.

Det finns även långivare som accepterar skuldsaldo hos Kronofogden – men det är ytterst få. I detta fall krävs att lånesumman primärt används för att lösa denna skuld, därefter övriga lån och krediter.

Med eller utan säkerhet

Omstartslån kan både tecknas med och utan säkerhet. Det innebär däremot två helt olika upplägg.

Med säkerhet

En person som äger en fastighet kan använda fastigheten som säkerhet för lånet. I detta fall tecknas alltså ett bolån varpå pengarna används för att lösa alla övriga skulder. Fördelen med detta är att bolån har lägre ränta än privatlånet och även kan återbetalas över längst tid. Med andra ord skapar ett omstartslån med säkerhet absolut lägst månadskostnad.

Utan säkerhet

De som inte har någon fastighet att använda som säkerhet kan teckna ett privatlån. Det finns däremot vissa skillnader mellan ett vanligt privatlån och ett omstartslån. Tecknas ett omstartslån sker detta för att lösa andra skulder – och krav finns därmed att pengarna inte får användas till annat. Med ett privatlån kan pengarna användas till valfritt ändamål.