Snabblån

Snabblån karaktäriseras av små summor som lånas på kort tid. Ett snabblån brukar vara på mellan 500-10 000 kr och återbetalas på några få månader. 

Ett snabbt lån för de som behöver snabba pengar. Men dyrt för de som inte kan hantera det rätt.

Fördelar

I likhet med andra lånealternativ finns både fördelar och nackdelar med snabblån. Det går exempelvis att jämföra snabblån hos Lånfinans.se och på den  jämförelseportalen listas tre fördelar:

 1. Enkelt att få beviljat – Kraven är ofta lägre än på privatlån. Det beror primärt på att flera av kreditföretagen accepterar betalningsanmärkningar och att beloppet kan vara på lägre nivåer.
 2. Snabb utbetalning – Flera snabblån kan betalas ut inom en timme – även på helger. Det blir däremot allt vanligare att även privatlån har lika snabb utbetalning.
 3. Räntefria alternativ- En del snabblån erbjuds räntefritt för nya användare. Det kan exempelvis innebära att nya kunder får låna 10 000 kronor, under en månad, utan att det uppstår varken ränta eller andra kostnader.

Nackdelar

 1. För enkelt att få? – Allt för många personer, med mycket svag ekonomi, tecknar snabblån utan att sedan kunna återbetala beloppet. Risken är att det skapas en negativ lånespiral.
 2. Hög ränta – De flesta snabblån är så kallade högkostnadskrediter. Det innebär att den effektiva räntan är över 30 % per år. Dessutom kan det tillkomma både uppläggningsavgift, aviavgift och andra avgifter.
 3. Kort amorteringstid – Snabblån ska generellt betalas tillbaka inom 12 månader, ofta ännu snabbare. Det skapar en högre månadskostnad än på exempelvis privatlån som kan återbetalas över längre tid.

Karaktäriserar snabblån

Accepterar betalningsanmärkningar – De flesta snabblån tillåter att låntagaren har betalningsanmärkningar, även om det finns undantag. Detta i motsats mot privatlånen där anmärkningar generellt sätter stopp för lånet, även om det finns undantag.

Det är helt enkelt ”lättare” att få snabblånen. Det beror till stor del på att det är mindre summor som lånas och att långivaren därmed inte behöver ställa lika höga krav på låntagarens ekonomi.

Låga belopp – Under lång tid var 50 kr det lägsta som gick att låna med snabblån. Detta har däremot ändrats till att vara 500 kr. Många har lägsta nivån på en tusenlapp.

Orsaken att låneformen har ökat i lånebelopp är den nya högkostnadskreditslagen. Den innebär att det finns gräns för hur hög ränta som låneföretagen får ta ut. Dessutom hur stora avgifterna får vara i förhållande till lånebeloppet.

Högkostnadskredit – En högkostnadskredit är en kredit som har en effektiv ränta på över 30 % + statslåneräntan. I detta fall får inte räntan vara högre än 40 %. Dessutom får inte återbetalningsbeloppet vara mer än lånat belopp * 2.

En person som lånar 10 000 kr kan alltså aldrig bli skyldig mer än 20 000 kr. Detta är då inklusive räntor, avgifter och eventuella påminnelseavgifter. På detta sätt försöker lagen att begränsa antalet överskuldsatta i Sverige. Förr kunden en mycket liten skuld bli ”hur stor som helst”.

Kort amorteringstid – Ett snabblån ska vanligtvis återbetalas på 1-3 månader. En del kreditbolag erbjuder återbetalning på 6-12 månader men låneformen är uppbyggd för att betalas tillbaka snabbt. I annat fall blir kostnaden onödigt hög.

Hög ränta – På privatlån och bolån är det årsränta som kreditbolagen presenterar. Men hos snabblåneföretagen är det allt från dagsränta till månadsränta. Det är inte ovanligt med en månadsränta på 10-15%. Den som lånar 5000 kr en månad kan därmed behöva betala tillbaka 5500 kr inom en månad (Bland de billigare alternativen).

Detta gör även att den effektiva räntan blir mycket hög eftersom effektiv ränta speglar räntan som skulle blivit om lånet var upplagt på ett år. Men i och med att snabblån ska betalas tillbaka på några månader blir den effektiva ränta mycket missvisande. Se istället på den totala kostnaden som ska betalas när snabblånen jämförs.

Fördelar och nackdelar med Snabblån

Fördelar med snabblån

 • Enda låneformen som erbjuder helt räntefria och kostnadsfria lån

Brukar vara 5-10 kreditbolag som erbjuder detta till nya kunder

 • Enda sättet att låna små summor

Privatlån brukar börja på summor vid ca 10.000kr. Den som enbart vill låna 1000kr kan därmed istället välja snabblån.

 • Snabbaste låneformen

Med utbetalning på samma dag som ansökan sker är snabblån just det ”snabbaste lånet”

Nackdelar med snabblån

 • Hög ränta

Ser man till effektiv årsränta finns det snabblån med över 1000% ränta. Det är alltså extremt mycket högre ränta än på privatlån som ligger på kring 5%. Men här ska man då komma ihåg att effektiv ränta speglar ett årslån medan snabblån ska betalas snabbare.

 • Lånas för enkelt

Med låga summor och extremt snabb ansökan är det lätt att lockas till snabblån – trots att man inte har råd att betala tillbaka. Detta även om det finns 5-6 betalningsanmärkningar.

Låna aldrig om du inte är säker på att du kan betala tillbaka i tid!