Snabblån

Snabblån karaktäriseras av små summor som lånas på kort tid. Ett snabblån brukar vara på mellan 500-10.000kr och återbetalas på några få månader. Namnet kommer från att ansökan sker mycket snabbt, att besked oftast ges inom en minut och att pengarna hos flera företag betalas ut samma dag som ansökan kommer in. Ett snabbt lån för de som behöver snabba pengar.

Vad är snabblån?

Det är några saker som karaktäriserar snabblån:

Lätt att få – De flesta kreditbolag som erbjuder snabblån gör detta även om låntagaren har betalningsanmärkning. De tar risken eftersom det ändå inte handlar om så stora belopp. Kraven på inkomst är även mycket låga. Därmed är det ”lättare” att få snabblån än privatlån. Detta just på grund av att summorna och därmed kraven är lägre.

Låga belopp – Det finns snabblån ända ner till 50kr även om det vanligaste är att det minsta belopp som går att låna är 500kr. Det handlar alltså överlag om mycket små summor. Vanligtvis lånar kreditbolagen ut upp till 5-15.000kr även om det finns undantag med ännu större summor. Att ta ett SMS-lån på över 10.000kr är däremot absolut ingen rekommendation då privatlån oftast är ett bättre ekonomiskt val.

Kort amorteringstid – Ett snabblån ska vanligtvis återbetalas på 1-3 månader. En del kreditbolag erbjuder återbetalning på 6-12 månader men låneformen är uppbyggd för att betalas tillbaka snabbt. I annat fall blir kostnaden onödigt hög.

Hög ränta – På privatlån och bolån är det årsränta som kreditbolagen presenterar. Men hos snabblåneföretagen är det allt från dagsränta till månadsränta. Det är inte ovanligt med en månadsränta på 10-15%. Den som lånar 5000kr en månad kan därmed behöva betala tillbaka 5500kr inom en månad (Bland de billigare alternativen).

Detta gör även att den effektiva räntan blir mycket hög eftersom effektiv ränta speglar räntan som skulle blivit om lånet var upplagt på ett år. Men i och med att snabblån ska betalas tillbaka på några månader blir den effektiva ränta mycket missvisande. Se istället på den totala kostnaden som ska betalas när snabblånen jämförs.

TIPS – Läs på om låneformen och vad man bör tänka på i val av SMS-lån. Det kan exempelvis göras på Sms-lån.se som enligt webbsidan är en ”ny sajt om sms lån”.

Fördelar och nackdelar med Snabblån

Fördelar med snabblån

  • Enda låneformen som erbjuder helt räntefria och kostnadsfria lån

Brukar vara 5-10 kreditbolag som erbjuder detta till nya kunder

  • Enda sättet att låna små summor

Privatlån brukar börja på summor vid ca 10.000kr. Den som enbart vill låna 1000kr kan därmed istället välja snabblån.

  • Snabbaste låneformen

Med utbetalning på samma dag som ansökan sker är snabblån just det ”snabbaste lånet”

Nackdelar med snabblån

  • Hög ränta

Ser man till effektiv årsränta finns det snabblån med över 1000% ränta. Det är alltså extremt mycket högre ränta än på privatlån som ligger på kring 5%. Men här ska man då komma ihåg att effektiv ränta speglar ett årslån medan snabblån ska betalas snabbare.

  • Lånas för enkelt

Med låga summor och extremt snabb ansökan är det lätt att lockas till snabblån – trots att man inte har råd att betala tillbaka. Detta även om det finns 5-6 betalningsanmärkningar.

Låna aldrig om du inte är säker på att du kan betala tillbaka i tid!

Källa: bästasnabblån.se