Samlingslån

Tips!

Lendo – Jämför över 30 långivare. Bara en kreditupplysning. 

Ett samlingslån är ett lån som tecknas med syftet att betala av ett flertal andra lån, skulder och krediter. Målet är därmed att få en lägra månadskostnad.

Istället för att ha många skulder med hög ränta och månadskostnad tecknas lånet som kan ge lägre ränta och lägre månadskostnad. Det som skiljer samlingslånen åt är framförallt om de tecknas med eller utan säkerhet.

Samla lån utan säkerhet

I en artikel om att samla lån utan säkerhet presenteras steg för steg hur detta lån tecknas samt dess fördelar. Här följer en sammanfattning av dessa steg.

  1. Sammanfatta dina skulder

Första steget är att räkna ihop total summa på lån, skulder och krediter. Det är denna summa som sedan behöver lånas för att kunna lösa dessa. Det är även en fördel att skriva ner hur stor summa som betalas på dessa lån/krediter varje månad. Målet med ett samlingslån är nämligen att pressa ner månadskostnaden.

  1. Sök och jämför lån

Andra steget är att jämföra vilken ränta som erbjuds hos flera olika banker och kreditgivare. Detta sker enklast via en låneförmedlare. I ansökan är det viktigt att ange att det är ett samlingslån som ska tecknas. Detta utifrån att vissa banker har kravet att de ska hjälpa till med själva lösandet av lånen om ett samlingslån ska tecknas.

  1. Lös dina gamla lån (eller få hjälp)

Med den summa som lånas betalas nu skulder, lån, krediter och delbetalningar. I vissa fall sköter banken eller kreditgivaren detta för att på så sätt vara helt säker på att pengarna verkligen används till att lösa skulderna. I detta fall behöver bara namnen anges på de lån- och kreditgivare som det finns skulder till.

  1. Lägre ränta – Lägre månadskostnad

Genom att lösa lån med hög ränta och kort amorteringstid – med ett lån med lägre ränta och längre amorteringstid kan lånesituationen förbättras radikalt. Se exempel vid rubriken ”Ett räknexempel” där en familj minskade sin månadskostnad med över 5000 kr.

Samla lån med säkerhet

  1. Kontrollera belåningsgraden

Börja med att kontrollera belåningsgraden på bostaden.

Belåningsgrad = Värdet/Lånebelopp

Enligt svensk lag får inte belåningsgraden vara högre än 85% (0,85 via uträkningen ovan). I det fall belåningsgraden är lägre finns alltså möjlighet att höja lånet.

  1. Sök och jämför lån

Även med bolån är det viktigt att jämföra räntor från flera aktörer – vilket enklast sker via bolåneförmedlare.

  1. Lös skulderna

Använd pengarna för att lösa alla skulder.

  1. Få lägsta månadskostnaden

Genom att teckna ett samlingslån med säkerhet i bostaden ges lägre ränta än om samlingslånet tecknas utan säkerhet. Detta tillsammans med att bolån kan vara upplagt på 20 – 40 år gör att månadskostnaden kan hållas mycket låg.

Detta är alltså bästa alternativet men de som inte kan höja bolånet har fortfarande stora summar att spara på att teckna samlingslån utan säkerhet, dvs ett privatlån. Det visar följande exempel.

Ett räknexempel

Advisa är en av de låneförmedlare som ofta lyfter upp samlingslånets fördel i sin marknadsföring. I videon nedan visas ett typiskt exempel på lånets fördelar.

Familjen Sanati har köpt en större TV på kredit, en dator på avbetalning, en bil via billån och med privatlån kunde de finansiera en pool. Många lån som tillsammans var på totalt 370 000 kr och effektiv ränta på 15 %. Det gav en månadskostnad på 8610 kr via en återbetalningstid på 5 år.

Familjen ansökte om samlingslån på samma belopp och kunde på detta sätt få en betydligt lägre ränta (5,14%). Detta eftersom det är lättare att få låg ränta på större belopp än på små. Dessutom kunde de lägga upp lånet på 12 år och 1 månad och på detta sätt betala betydlig lägre summa varje månad.

Före – Månadskostnad 8610 kr. Totalt att betala 517 050 kr

Efter – Månadskostnad 3405 kr. Totalt att betala 494 200 kr

Med samlingslånet fick de alltså:

  • Lägre ränta
  • Lägre månadskostnad
  • Lägre totalkostnad