Allt om kreditkort med bonus

Ett kreditkort med bonus, eller bonuskort, ger dig bonuspoäng på samtliga inköp som du genomför med kortet. Du får dock inte bonus i samband med att du betalar fakturor eller tar ut pengar i en bankomat.

Tips!

Komplett – Få 0,5 % på alla inköp. Läs mer via länken. 

Everydaycard – Få upp till 1 % på alla inköp. Läs mer via länken.

Ett normalt bonusvärde är 0.3 till 2 % av det belopp du spenderar, men kan skilja sig väsentligt, kreditkortsutfärdarna emellan.

Vad är skillnaden på cashback och bonus?

Kreditkort med cashback ger dig riktiga pengar tillbaka i samband med att du handlar med kortet. Pengarna betalas antingen ut som kontanter eller dras av från din faktura. Kreditkort med bonus ger dig bonuspoäng som du kan köpa tjänster eller produkter för i kortutgivarens poängbutik.

Vilket är det bästa kortet med bonus?

Komplett Mastercard kreditkort är ett av de bästa kreditkorten med bonus som återfinns på den svenska marknaden. Detta eftersom att kortet ger väldigt mycket pengar tillbaka på varje köp du gör, trots att kortet inte har någon årsavgift.

Kompletts kreditkort ger däremot inte så kallade bonuspoäng, utan cashback. När du handlar med kreditkortet kan du exempelvis välja att dra av bonusens från din kortfaktura.

Följande bonusnivåer gäller för Kompletts kreditkortslösning:

  • 4 % bonus på samtliga inköp från Komplett.se
  • 2 % bonus på övriga onlineköp
  • 1 % bonus på samtliga övriga köp

Handlar du för 1 000 kronor hos komplett.se får du alltså tillbaka hela 40 kronor. Motsvarande summa för köp i övriga e-butiker eller för vardagsinköp är 20 kontra 10 kronor.

Hur mycket kan man spara med bonus?

Att bara ha den procentuella bonusnivån i åtanke när du jämför kreditkort med cashback eller bonus visar inte hela bilden. Anledningen är att många kreditkort med hög bonus- eller cashbbacknivå också har en hög årsavgift. Mer specifikt måste kreditkort som tillämpar en årsavgift erbjuda en högre bonusnivå för att kompensera för den extra avgiften.

Räkneexempel: Du handlar för 14 000 kronor månatligen. Vilket kreditkort lämpar sig då bäst? Komplett Banks kreditkort med en cashbacknivå om 1 % samt ingen årsavgift, eller American Express Blue; ett kreditkort med en cashbacknivå om 1.25 %, som tillämpar en årsavgift om 420 kronor?

Komplett Banks kreditkort:

14 000 * 12 = 168 000 kronor. Du handlar för 168 000 kronor per år.

168 000 * 0.01 = 1 680 kronor. Du får tillbaka 1 680 kronor med Kompletts kreditkort.

American Express Blue:

14 000 * 12 = 168 000 kronor. Du handlar för 168 000 kronor per år.

168 000 * 0,0125 = 2 100 kronor. Till detta tillkommer en årsavgift om 420 kronor, vilken bidrar till att det belopp du får tillbaka med American Express Blue är 1 680 kronor.

Den årsavgift som Amex Blue tillämpar gör att din cashback blir lika stor i jämförelse med Komplett, trots att Amex Blue ger dig en högre procentuell cashback. Som vi nämner ovan ger Kompletts kreditkort dig dessutom mer cashback såvida du handlar online eller på Komplett.se, så det kreditkortet är att föredra då det i väldigt många fall ger dig mest pengar tillbaka i slutändan.

Fler kreditkort med bonus

Förutom Komplett Banks kreditkort (som är det bästa kreditkortet med bonus) samt American Express Blue erbjuder även följande kreditkortsaktörer dig bonus eller cashback.

Collector EasyCard: Ger dig cashback via shoppingprogrammet Meniga Rewards. Du får ta del av cashbacken per automatik såvida du handlar i någon av de butiker som inkluderas i Meniga Rewards-programmet.

OKQ8 Visa: Erbjuder 0.3 % cashback på samtliga inköp som utförs med bonuskortet. Din cashback betalas ut fyra gånger per år, och om du väljer att nyttja din cashback hos OKQ8 är den värd 0.6 %.

Everydaycard: Ger dig upp till 1 % cashback på samtliga köp som utförs med kortet. När du handlar i matbutiker eller i bensinstationer är cashbackbeloppet alltid 1 %, och efter att du handlat för över 20 000 kronor per halvår får du 1 % cashback på samtliga övriga köp, istället för 0.5 %.

Revolut Metal: Ger dig 0.1 % cashback inom Europa, samt 1 % cashback utanför Europa. Cashbackbeloppet är dock begränsat till 140 kronor månatligen, och då årsavgiften för kortet är 1 680 kronor (140 kr/mån) kan du aldrig tjäna pengar på din cashback med detta kort.

Läs mer: Vad innebär ett billån?

Hur väljer man ett bra bonuskort?

Ta hänsyn till de tre kriterier som nämns nedan innan du väljer det kreditkort med bonus som lämpar sig bäst för dig.

Vad är viktigast – bonus eller cashback: Om du sparar pengar till en resa är ett resekort med bonus ett bra val, då dessa ger dig bonuspoäng som kan växlas in mot resefördelar. Men om du bara vill ha pengar tillbaka utan krångel är ett kort med cashback en bättre idé.

Ta reda på hur mycket du spenderar årligen: Om du spenderar mycket pengar med ditt kreditkort med bonus är en årsavgift inget stort hinder i jämförelse med om du endast handlar produkter för en mindre summa pengar med kortet varje år. Det kreditkort med bäst bonus är inte alltid det mest fördelaktiga cashback-kortet, som vi tog upp ovan.

Ta reda på vilka förmåner som inkluderas: Även om bonus är en av de främsta fördelarna med ett kreditkort finns det andra aspekter du också bör utvärdera. Till exempel är faktorer såsom ränta, betalningsfria dagar samt valuta- och uttagsavgifter av vikt i samband med att du väljer ett bra kreditkort med bonus.

Fördelar och nackdelar med bonuskort

I de stycken som återfinns nedan tar vi upp relevanta för- och nackdelar som är förknippade med kreditkort med bonus.

2 fördelar med kreditkort med bonus

Du får pengar tillbaka: De kreditkort som erbjuder cashbackprogram ger dig pengar tillbaka såvida du handlar med kortet. Du behöver inte göra någonting, då dina pengar ofta betalas ut per automatik inom rimliga tidsintervaller.

Du kan växla in bonuspoäng mot produkter: Kreditkort med bonussystem ger dig poäng som du kan växla in mot exempelvis resor eller upplevelser. Du får alltså möjlighet att ta emot gratis flygresor – endast genom att du betalar utgifter du annars hade betalat med ett annat bank- eller kreditkort.

2 nackdelar med kreditkort med bonus

Höga kostnader för att låna pengar: Då alla kreditkort tar ut en fast räntesats som är cirka 15 % kan kreditkostnaderna lätt bli höga. Om du lånar i genomsnitt lånar 15 000 kronor i månaden med ett kreditkort som tillämpar en räntesats om 15 % kostar denna kredit dig 2 250 kronor per år. Det innebär i förlängningen att din cashback blir mindre än din bonusnivå om du även använder kortet för att delbetala dina inköp.

Extraavgifter kan tillkomma: Det kan ibland kosta pengar att ta ut kontanter i en bankomat, eller att handla i en e-butik som tar betalt i en utländsk valuta. Om valutapåslaget är 2 % och cashbacknivån 1 % förlorar du pengar på att handla i en utländsk e-butik.

FAQ-frågor: 

Vilket är det bästa kreditkortet med bonus?

Komplett Banks kreditkort är det bästa kreditkortet inom denna kategori. Dels då bonusnivån är hög (upp till 4 %) samt då ingen årsavgift tillämpas.

Vad är det för skillnad på bonus och cashback?

Kreditkort med bonus ger dig bonuspoäng som kan lösas in mot produkter, medan cashback ger dig pengar tillbaka utan motkrav. Bonuspoäng öronmärks med andra ord för specifika ändamål, medan du kan göra vad du vill med din cashback.