Kreditkort

Tips!

Kortio – Sveriges största sida som jämför kreditkort

Kreditkort är det mest flexibla sättet att låna pengar. Det är alltid helt ränte- och avgift fritt i 45-60 dagar. Detta eftersom det som köps en månad betalas på faktura nästa månad.

När fakturan kommer kan man även välja att enbart betala en del av summan. I detta fall tillkommer räntekostnad på resterande belopp. Därmed ”lånar” man pengar genom att inte betala hela skulden direkt.

Det är stor skillnad på kreditkort och på lån. Inför att ett lån ska tecknas måste man göra en ansökan och om ett nytt lån ska tecknas måste en ny ansökan genomföras.

Ett kreditkort är istället en kredit som man ansöker om enbart en gång. Sedan kan krediten och möjligheten att skjuta upp inbetalningen på kreditskulden användas regelbundet. Det blir därmed en mycket flexibel låneform. Den som är behov av att låna 5000kr en månad skjuter helt enkelt upp att betala 5000kr på krediten. Därmed blir det betydligt billigare än att ta ett dyrare snabblån.

Det är även möjligt att ta ut kontanter från kreditkortet och därmed ta ett ”lån” av sig själv. Många tecknar ett kreditkort just med den tanken. Att ha tillgång till en kredit när detta behövs. Kortet används då alltså inte i vardagen utan är som en snabb låneform.

Bonus – Kreditkortets stora fördel

Det finns inga lån där låntagaren får pengar för att ha lånet. Men så fungerar det nästan med kreditkorten. Dessa har en årsavgift på 0-500kr men bonus, rabatter och erbjudanden som gör att man som kortägare lätt får igen årsavgiften flera gånger om per år. Det finns allt från bensinkreditkort och matkreditkort till de som ger pengar till välgörande ändamål eller samlar poäng till flygbiljetter.

De som följt nyheter om kreditkort under våren 2016 vet att nya innovativa bonusfunktioner hela tiden växer fram. Detta år lanserades nämligen Sveriges första kreditkort som underlättar för sparande till pension (Nowo-kreditkort). Ett tydligt exempel på att kortutgivarna försökar locka med nya fördelar för att dra till sig intresset från de som är i begrepp att teckna ett kreditkort.

TIPS: Jämför alltid kreditkortens bonussystem innan ”rätt” kort tecknas. Det är stor skillnad på bonussystemen och det är inte ovanligt att de ger tillbaka 1000-3000kr i bonus till kortägaren per år. Detta om man väljer rätt kort utifrån det köpmönster man har. En jämförelseportal är kort24.se som jämför kreditkorten utifrån flera faktorer. (Läs mer om kort24).

Fördelar och nackdelar

Fördelar med kreditkort

  • Flexibel kredit som finns hela tiden
  • Betala enbart ränta för den kredit som utnyttjas
  • Nästan alltid reseförsäkring med
  • Bonussystem som gör korten ekonomiskt fördelaktiga att ha
  • En faktura med månadens alla inköp ger översikt

Nackdelar med kreditkort

  • Lätt att handla för pengar man inte har (Visar sig när fakturan kommer)
  • Lägre belopp. De flesta kreditkort har en kreditgräns på 50-100.000kr.