Låneformer

Behöver du låna pengar? Idag finns det en rad olika låneformer. Många av dem är rätt lika varandra, men har egna namn. Detta kanske dels sker i marknadsföringssyften, men ofta är det ändå små – men väsentliga – skillnader.

Det finns också låneformer som skiljer sig väldigt mycket från den andra. Hit hör till exempel bolån och SMS-lån, som på många sätt är varandras motsatser. Genom att känna till några av de låneformer som finns idag, kan du lättare hitta ett lån och en ränta du tycker passar just dig.

Blancolån

Blancolån, eller privatlån som det också kallas, kan i korthet beskrivas som ett lån utan säkerhet. Hur mycket man kan låna beror på kreditinstitut och din kreditvärdighet, men vanligt är att ett blancolån ligger på allt mellan 10 000 och 350 000 kronor. Avsaknaden av säkerhet gör att räntorna är relativt höga, till skillnad från till exempel bolån där ju bostaden fungerar som säkerhet.

Snabblån

Snabblån är det som i folkmun brukar kallas för SMS-lån. Normalt är det relativt låga summor som lånas – alltifrån någon tusenlapp till över 10 000 kronor – med hög ränta och kort avbetalningstid. Kreditgivare som sysslar med snabblån har fått en del kritik för sitt sätt att hantera dessa. I ljuset av detta förde Finansinspektionen in en regel som säger att instituten är tvungna att skriva ut exempel på vad hela lånet kan kosta.

Kreditkort

Kreditkort är kanske inte det man förknippar när man hör ordet lån. Dock är det en låneform som låter dig, på ett kortsiktigt plan, låna pengar från banken. Avgifterna och räntorna är normalt ganska dyra. Hur mycket kredit du får beror på din inkomst.

Det finns en rad olika aktörer, inte bara traditionella banker, som erbjuder kreditkort. Många av dem förmåner, till exempel att du samlar ihop poäng till resor vid varje transaktion. Se till att välja ett kort som passar dig, om du ska införskaffa ett kreditkort.

Bolån

Ett bolån kan normalt ske till låga räntor (låga, i förhållande till exempelvis snabblån, alltså). Det här möjliggörs av att bostaden fungerar som säkerhet. På senare tid har amorteringskrav införts, vilket gjort det något svårare att köpa en bostad. Målsättningen bör givetvis alltid vara att betala av lånet. Möjligheten som tidigare funnits, att enbart betala av räntan på obestämd tid, har onekligen gjort det lättare för många att köpa en bostad som kanske ligger över deras prisklass egentligen.