Hur fungerar ETF-fonder?

En ETF (Exchange-Traded Fund) är en typ av investeringsfond som handlas på en börs, precis som en enskild aktie. En ETF äger tillgångar som aktier, obligationer eller råvaror och syftar till att efterlikna avkastningen av ett specifikt index. Till skillnad från traditionella fonder kan du köpa och sälja ETF:er under hela handelsdagen till marknadspris.

Så funkar handeln

Handel med ETF:er sker på börsen, vilket innebär att du kan köpa och sälja dem precis som du skulle göra med enskilda aktier. Du kan använda samma typer av order som du använder för aktiehandel, inklusive marknadsorder, gränsorder och stopporder. Detta ger dig stor flexibilitet och möjlighet att anpassa din handel efter dina behov och risktolerans.

En annan unik aspekt av ETF-handel är likviditeten. Eftersom ETF:er handlas på börsen, är de i allmänhet mer likvida än traditionella fonder, vilket gör det enklare att köpa och sälja dem snabbt. Det är också möjligt att använda hävstång genom att handla med ETF:er, men det är viktigt att notera att detta ökar både potentialen för vinst och risk för förlust.

 

Fördelar och nackdelar med ETF:er

 Fördelar

  1. Låga avgifter: ETF:er har ofta lägre förvaltningsavgifter jämfört med traditionella fonder.
  2. Likviditet: Eftersom de handlas på börsen, är ETF:er i allmänhet mer likvida.
  3. Diversifiering: En enda ETF kan ge exponering mot ett helt index, vilket ger en inbyggd diversifiering.
  4. Flexibilitet: Möjligheten att handla under hela dagen ger investerare större flexibilitet.

Nackdelar

  1. Transaktionskostnader: Eftersom de handlas som aktier, kan det finnas courtageavgifter.
  2. Risken för felaktig prissättning: Skillnaden mellan köp- och säljpris kan vara större än för traditionella fonder.
  3. Komplexitet: Vissa ETF:er, som de som använder hävstång eller är inversa, kan vara komplexa och öka risken.

Vad är Kiwi Trader?

Kiwi Trader är en tjänst som ges ut av BetterWealth FTS AB, ett företag som grundades 2016 med målet att utmana traditionella nätmäklare och banker.

De erbjuder en plattform där du kan skapa en diversifierad portfölj med aktier och fonder med bara några klick. Du kan investera från så lite som 100 kr, och dina pengar fördelas automatiskt tack vare att värdepapper handlas i fraktioner.

 Kopplingen till ETF-handel

Kiwi Trader gör det enkelt att inkludera ETF:er i din portfölj. Med deras plattform kan du diversifiera din investering genom att lägga till olika typer av värdepapper, inklusive ETF:er, i din portfölj.

Detta kan vara särskilt användbart för investerare som är intresserade av att ha en diversifierad portfölj men inte har tillräckligt med kapital för att göra stora investeringar i varje enskilt värdepapper.

Kiwi-Portföljer

En unik funktion hos Kiwi Trader är ”Kiwi-Portföljer”, som låter investerare dela sina portföljer och investeringsstrategier med andra. Detta kan vara en utmärkt resurs för de som är nya inom ETF-handel och söker inspiration eller råd från mer erfarna investerare.