Undvik ID-kapning –  digitalt

Tips!

UC ID-SKYDD – Upptäck, Stoppa, Begränsa ID-stöld

Det finns en rad företag som erbjuder så kallade ID-skydd. Med olika bevakningssystem kan man tidigt se om en bedragare försöker genomföra en ID-kapning och utnyttja en annan persons personuppgifter för att exempelvis teckna lån. Men ID-skydden har något missvisande namn. För det är inte ett totalt skydd mot ID-kapning utan snarare en tjänst som upptäcker detta i ett tidigt stadie. Skyddet får man istället genomföra själv.

Använd alltid VPN på offentliga nätverk

Hur vet du att det trådlösa nätverket som du använder är säkert? Att inte obehöriga kan ta sig in i det och därmed även få tillgång till den information som du sänder? Faktum är att du till största sannolikhet inte vet det. Det är därför du ska vara mycket försiktig med att koppla upp dig på offentliga nätverk – inte minst de där det inte krävs en identifiering eller nyckel för att få åtkomst.

Osäkerheten kring öppna nätverk är något som www.BästaVPN.se lyfter upp i en artikel om olika VPN-tjänster. Hos företag är det mycket vanligt att erbjuda en VPN-tjänst som de anställda använder. Detta just utifrån ett säkerhetsperspektiv då krypteringen via dessa nätverk gör att offentliga nätverk kan användas utan någon risk. Även privatpersoner börjar i större utsträckning använda denna form av kryptering just eftersom riskerna allt mer lyfts upp i media, av säkerhetsexperter m.m.

Spärra adressändring  

Genom att göra falska adressändringar kan bedragare komma åt posten och därmed även låneansökningar, personuppgifter m.m. Via Skatteverkets hemsida går det att ”spärra obehörig adressändring”. Spärren aktiveras genom att man loggar in på webbplatsen med exempelvis BankID. När spärren är aktiverad går det inte att genomföra adressändringar via en vanlig blankett. För att kunna genomföra en ändring måste inloggning ske med E-legitimation (eller BankID) via Skatteverkets hemsida. Därmed blir det betydligt svårare att göra falska adressändringar.

Skaffa Kivra

Även om en bedragare inte kan göra adressändring så är det inte svårt att komma åt personuppgifter, bankuppgifter och liknande via posten. De allra flesta som bor i villa eller radhus har en olåst brevlåda som lätt kan vittjas på några sekunder.

För att minimera antal brev med känsliga uppgifter kan anmälan ske till Kivra. Det är en digital brevlåda som man använder BankID för att nå. Hit kan allt från deklaration från Skatteverket till bankpapper och fakturor skickas. Därmed slipper man risken att de kommer i felaktiga händer.

Använd TINK

TINK är en gratis-app som kan laddas hem både till Android och iOS. Appen kan kopplas till den internetbank som används (men kopplingen är frivillig) och larmar exempelvis vid större transaktioner eller dubbeldragningar. Genom att TINK är kopplad mot Skatteverket, UC och flera andra register får användaren en varning om något företag tar en kreditupplysning, om adressändring sker m.m.

Läs även ”Undvik ID-kapning – fysisk säkerhet” (kommer snart)