Spara på kort

Tips!

ICA Rosa medlemskort ger över 2% i ränta.

⭐ Det finns även kreditkort med ränta

Att spara pengar på ett sparkonto är det absolut säkraste sättet att spara pengar. Detta då förutsatt att konton innefattas av den statliga insättningsgarantin. Samtidigt speglas även säkerheten i räntesatsen. Ett sparkonto ger nämligen den lägsta räntan som går att få. År 2016 var exempelvis den högsta räntan på ett konto med fria uttag och insättningar 1%.

Men det finns även bättre alternativ med samma säkerhet – att spara på kort. Genom att hitta bästa kreditkortet gällande sparränta går det att få en ränta som är upp till 50% större än den bästa sparräntan på sparkonton.

Ett flertal kreditkort har inlåningsränta. Med det menas att kortägaren får ränta på de pengar som finns ”på kortet” efter att krediten är betald varje månad. I kampen om kunderna har vissa kreditkortsutgivare valt att erbjuda en väldigt konkurrenskraftig inlåningsränta.

OBS – info nedan är gammal. Uppdatering kommer. 

Ett exempel är Shell MasterCard. Kreditkortet är gratis och ger en inlåningsränta på 1,5%. Det kan låta lågt men med tanke på att bästa räntan hos bankerna vid samma tillfälle var 1% är det 50% bättre. Insatta medel innefattas av den statliga insättningsgarantin men det går enbart att ha 15.000kr på kontot.

Till kortets fördel ska även nämnas att det ger 1% i bonus på allt som köps i med kortet. Därmed får man både 1% i bonus samt 1,5% i sparränta. Betydligt bättre alltså än att sätta pengarna på ett sparkonto och enbart få 1% i ränta.

Ett annat kreditkort som erbjuder sparränta är Supreme Card. De ger en ränta på 1,35% Men inte då direkt på kortet. Den som har ett kreditkort från Supreme Card får möjligheten att öppna ett speciellt sparkonto hos Resurs Bank. På detta konto får man spara upp till 500.000kr.

Kortet kostar visserligen 195kr men för detta fås sparkontot med ca 30% bättre ränta än hos bankerna samt ett kort som ger bonus. Varje krona vid inköp ger en poäng. Poängen används sedan i deras poängshop. Därmed tjänar den som använder kreditkortet i vardagslivet snabbt in årskostnaden.

Att spara på kort har alltså sina fördelar. Det ger en högre ränta än på sparkonton. Men det finns nästan alltid några begränsningar. I fallet med Shells kreditkort är det sparbeloppet och med Supreme Card att ett en kortavgift måste betalas för att man ska komma åt den högre räntan.