CFD

Att investera i CFD innebär att man köper och säljer kontrakt som ställs ut av ett företag. Förkortningen CFD står för Contracts for difference och det är värdeändringen på underliggande tillgång som avgör kontraktets värde. Istället för att köpa aktier i Ericsson så kan man alltså köpa CFD med Ericssonaktien som underliggande värde. Om aktien går upp kommer kontraktet att öka i värde och tvärtom.

Varför CFD istället för aktier?

Kortfattat så har handel med CFD mer flexibla funktioner än handel med aktier. Därmed inte sagt att det alltid är det bästa alternativet. De funktioner som kännetecknar CFD och därmed gör handeln med dessa kontrakt mer flexibla än:

  • Hävstången

Det är mycket vanligt att företag som erbjuder CFD-handel har hävstångsmöjlighet. Det betyder att du kan köpa kontrakt (vilket heter att man öppnar positioner) med hävstång på upp till 500x. En extremt liten uppgång på aktiemarknaden kan ge väldigt stor avkastning. Men det betyder ju även att en extremt liten nedgång på marknaden kan göra att du förlorar stora belopp.

  • Tjäna pengar på kursnedgång

Eftersom det är kontrakt som öppnas och stängs kan dessa lika gärna handla om att värdet ska gå ner som upp. Detta till skillnad mot om aktier köps och säljs. Det går alltså att exempelvis investera 5000 kr på att Ericssonaktien ska falla. Ju större kursras – desto mer ökar kontraktet i värde.

  • Utbudet

Utbudet kan vara extremt mycket större när handel sker med CFD än när det sker med aktier via en aktiemäklare. Det går exempel ofta att både investera med råvaror, aktier, valutakurser eller liknande som underliggande värde.

Det finns även ytterligare fördelar och nackdelar med CFD-handel och denna artikel ska enbart ses som mindre överblick över vad detta är och hur handel går till. Var noga med att vara helt insatt i riskerna och de olika begrepp som används inom CFD-handel. Det är en flexibel och smidig väg att gå för att investera i ett brett utbud av värdepapper, råvaror, kryptovalutor osv. Men som alltid – börja i små steg så du lär dig sakta och säkert.

Varför inte CFD?

Den stora nackdelen med CFD är att dessa inte kan handlas inom ett ISK. Därmed kommer det uppstå en vinstskatt på 30% vilket är betydligt högre än om vinst uppstår inom ett ISK. Gällande deklaration är det många CFD-bolag som inte automatiskt skickar in uppgifterna till Skatteverket vilket även gör att man måste sköta deklarationen på egen hand. Även detta slipper man om aktiehandel sker inom ett ISK.

En viss nackdel är även att det uppkommer vissa avgifter med CFD men det är ett enbart ett par procent per år och bör inte vara dess större nackdel.