Sparformer – vad passar dig?

Som privatperson har man en rad olika alternativ när det kommer till sparande. Klart är i alla fall att man bör spara. Hur stor del av ens lön man bör spara beror på ens ålder och den inkomst man har. Många rekommenderar att man sparar åtminstone 10 % av det man får in.

Men hur ska dessa t.ex. 10 % egentligen placeras? Det finns olika lösningar. Genom att känna till vilka dessa är, kan du skaffa dig den kunskap som krävs för att välja rätt sparform just för dig.

Sparkonto

Sparkonto är kanske det enklaste sättet att spara på. Det innebär låga risker att placera dina pengar här – men det sker givetvis på bekostnad av möjlig avkastning. Räntorna är helt enkelt inte särskilt goda här. Har du lite intresse i att till exempel handla aktier kan det mycket väl vara ett bättre sätt att spara på. Samtidigt bör man inte glömma att det finns olika sparkonton att välja mellan, samt fördelen att du brukar kunna göra uttag när du vill.

ISK

ISK står för Investeringssparkonto och är ett populärt sätt för privatpersoner att spara på. Det är en sparform som gör det enkelt för vem som helst att handla med aktier, utan att behöva krångla med vare sig deklaration och skatteregler vid köp, försäljning och omplacering. För den som har ett litet intresse kan det här vara en mycket lämplig sparform. Du betalar inte skatt för de vinster du gör. Istället tillämpas schablonbeskattning.

Fonder

En fond kan beskrivas som en slags portfölj, fylld med olika värdepapper. Det kan till exempel handla om obligationer och aktier. I fonder har du möjlighet till ett relativt flexibelt sparande. Du kan välja hur hög eller låg risk du vill ta för att möta dina sparmål.

Kapitalförsäkring

Med en kapitalförsäkring har du möjlighet att både spara i fonder och värdepapper med förhållandevis gynnsamma skatteregler. Det här kan vara ett bra sätt att spara inför pensionen, till barnen eller till dig själv på lång sikt. Sparar du till ett barn kan du på förhand välja hur och när dina sparade pengar ska betalas ut.

Att lägga pengar i madrassen

Det här är en sparform som generellt inte rekommenderas. Inte för större summor, även om en del kanske sparar ett antal tusen i kontanter i händelse av en nödsituation. Pengar i ”madrassen” ska tas upp som skattepliktig förmögenhet i deklarationen, precis som när man förvarar pengar på banken.

Att rekommendera är snarare att engagera sig i att hitta bra placeringar, för att få pengarna att växa och för att ta del av ränta-på-ränta-effekten.