Låneförmedlare

Det de allra flesta anser vara viktigast i val av kreditgivare är vilken ränta man får. Visst finns det andra saker att ta hänsyn till men de väger inte alls lika tungt som räntesatsen då den påverkar hur mycket som ska betalas varje månad.

För att hitta en bank med så låg räntesats som möjligt finns två vägar att gå. Antingen genomför man jobbet på egen hand genom att kontakta bank efter bank för att höra vad de kan erbjuda. Den andra vägen är att låna pengar med hjälp av låneförmedlare. Ställer man dessa två vägar mot varandra vinner den sistnämnda rejält. Det beror främst på två saker.

  1. Snabbare och enklare

Att gå via en låneförmedlare kostar inget och är extremt enkelt. Via hemsidan genomförs en låneansökan där man exempelvis väljer summa, amorteringstid, om medsökande finns m.m. När ansökan skickas in tas en kreditupplysning av låneförmedlaren och alla uppgifter går sedan ut till de banker som låneförmedlaren har avtal med. Hos de större låneförmedlarna i Sverige handlar det om ca 20 banker.

Inom ett dygn har bankerna svarat och alla svar skickas vidare till personen som ansökte om lånet.

Den som ansöker gör alltså en insats på 5 minuter för att jämföra 20 banker. Det kan ställas mot om arbetet hade genomförts helt på egen hand.

  1. Färre kreditupplysningar

Den andra fördelen gäller antalet kreditupplysningar som tas på låntagaren. Vid ansökan till banker tar dessa banker en kreditupplysning var. Med andra ord skulle 10-20 kreditupplysningar tas för den som vill jämföra ett större antal banker.

En låneförmedlare tar däremot enbart en kreditupplysning. Det är informationen från denna som bankerna tar del av när de sedan ska avgöra vilken ränta de är beredda att erbjuda.

Orsaken att man bör hålla nere antalet kreditupplysningar är att det är en faktor som kan påverka chansen att få ett lån. När en bank gör en kreditupplysning på en person framgår det även hur många andra bolag som tagit upplysning på personen inom en tidsperiod bakåt. Ser de att över 10 andra banker har gjort detta kan detta anses vara negativt ur ett kreditvärdighetsperspektiv.

Vill man vara försiktig och få så få upplysningar på sig som möjligt är alltså låneförmedlare det bästa alternativet.

Bästa alternativet?

För att få så låg ränta som möjligt är det viktigaste att jämföra många banker. Det sker absolut enklast och snabbast via låneförmedlare. När ca 20 banker jämförs kan man snabbt se var lånet bör tecknas. Men betyder det alltid att låneförmedlare alltid ger lägsta räntan? Nej inte nödvändigtvis.

En låneförmedlare samarbetar alltid med ett visst antal banker (ofta ca 20) men det finns betydligt fler kreditgivare i Sverige. Det kan alltså vara så att en bank erbjuder lägre ränta än vad de 20 som låneförmedlaren samarbetar med gör.  Chansen är inte speciellt stor – men den finns. Ett exempel är att Bank Norwegian år 2017 inte jämfördes hos flera av de större låneförmedlarna i Sverige.

Det man även alltid bör göra är att höra med den bank som lönekonto, sparande och andra banktjänster finns hos. Genom att ha många andra tjänster kan ränterabatter fås som eventuellt gör att räntan blir lägre än vad som hittas via låneförmedlaren.

Att gå via låneförmedlare behöver inte vara bästa vägen – men det är det bästa första steget till en bättre ränta.