Köpa guld med certifikat

Vill du köpa guld via certifikat? Det är ett enkelt sätt att exponera sig mot guldpriset utan att äga och behöva förvara guldtackor.

Här beskrivs hur certifikat fungerar, vad det kostar och vad man bör tänka på.

Vad är Guld certifikat?

Guld certifikat är ett värdepapper som följer guldpriset. De ges ut av en emittent som i sin tur förväntas äga guld, eller andra tillgångar, som därmed gör att de exponerar sig mot priset.

Kortfattat kan ett certifikat liknas med ett kvitto. Emittenten kan exempelvis ha 100 kg guld och ge ut 100 certifikat som därmed varje är värda 1 kg guld. Därmed kommer priset att följa guldpriset.

Varför handla med certifikat?

Det är betydligt enklare att handla certifikat, via en aktiemäklare, än att köpa och sälja guldtackor… Genom att erbjuda värdepapper som representerar en viss tillgång ökar handeln och kan ske helt digitalt. Detta även om det är en fysisk underliggande tillgång.

På samma sätt sker investeringar i priset på olja, vete, majs och andra naturtillgångar.

Vad kostar det?

Hos både Avanza och Nordnet kostar det minst 19 kronor per handelstillfälle. Det innebär att om du vill köpa för 100 kronor kommer du behöva betala 119 kronor vid köptillfället. När du sedan säljer betalas ytterligare 19 kronor.

Det innebär att guld certifikat INTE passar för inköp på små belopp. Då kan det passa bättre med exempelvis en guld-ETF.

Sker köp på 5000 kronor kan det däremot kännas mer relevant att betala 19 kronor då det motsvarar mindre än 0,4% av beloppet.

Var kan jag handla med guldcertifikat?

De flesta större aktiemäklare erbjuder handel i certifikat. Dessa följer en underliggande tillgång vilket ofta kan vara en råvara, kryptovaluta eller ett index. Eftersom guld är den råvara som mest handel sker i är det även det absolut vanligaste certifikatet.

Handla med hävstång?

Hos flera aktiemäklare går det att handla med certifikat som har hävstång. Det är exempelvis vanligt med Bull&Bear-cert.

BEAR – Handlas med hävstång och köps vid en marknadstro att priset kommer att gå ner. För varje procent som priset går ner kommer innehavet att öka i värde. Detta multiplicerat med hävstången.

Om guldpriset går ner 1% med ett X5 BEAR kommer ditt innehav öka 5%.

BULL – Handlas med hävstång och köps vid en marknadstro att priset kommer att gå upp. För varje procent som priset går upp kommer innehavet att öka i värde. Detta mulitiplicerat med hävstången.

Om guldpriset går upp 1% med en X10 BULL öka 10 % i värde.