När räntorna är mycket låga är det många som lockas av att spara och investera i aktier. Om börsen har gått bra över en period brukar inte heller kvällstidningarna, tv och radioprogram vara sena med att frikostigt dela med sig av sina hetaste börsfavoriter. Men vad innebär det att vara aktieägare? Vad bör man veta och vara uppmärksam på innan man tar klivet in i börshandeln?
Vad är en aktie?
En aktie är en andel i ett aktiebolag som motsvarar en ekonomisk kapitalinsats. En aktieägare har därför rätt till del i bolagets vinst och utdelning. I Sverige kan aktier delas in i olika serier, så som exempelvis a-aktier och b-aktier. Där har ägarna till a-aktier mer inflytande på bolagsstämmorna. Genom att mestadels sälja b-aktier får man in mer riskkapital i bolaget, samtidigt som den egentliga makten tryggt hålls kvar hos de ursprungliga ägarna.
Den som spar i aktier gör så normalt för den lång- eller kortsiktiga värdeökningen och har ofta inget intresse av att köpa sådana proportioner aktier att man skulle få inflytelse på bolagsstämman, därför duger det gott att köpa b- eller c-aktier.
Hur sparar man i aktier?
För att kunna spara i aktier behöver man ett isk-konto (investeringssparkonto) eller en depå hos en bank eller fondhandlare. Skillnaden mellan isk-konto och depå är framförallt hur de båda kontona beskattas.
Idén med isk-konton är att förenkla för den som spar i aktier. Istället för att skatta för och deklarera varje aktieaffär betalar man en schablonskatt på kontots innehav en gång om året. Hur stor skatten blir beräknas automatiskt av Skatteverket.
Att ha ett depåkonto hos exempelvis Nordnet eller Avanza är vanligtvis gratis, men till skillnad från isk-kontot får man själv betala skatt för varje enskild försäljning. En aktieförsäljning med vinst innebär att vinsten beskattas så som inkomst av kapital, vilket innebär att ca 30% av vinsten går till skatt.
Vad är avkastning?
Avkastning kallar man det mått av lönsamhet som en aktie har, hur värdet på aktietillgången har förändrats över tid. Man kan tala om dagsavkastning, veckoavkastning eller årsavkastning helt beroende på vilka tidsintervall det är som man studerar.
Hur stor avkastningen blir går inte att förutsäga, man talar här även om risker och risktagande. Mycket förenklat innebär ofta en lägre risk en mindre men stabilare avkastning, medan ett bolag med högre risk kan få ett högre avkastning, men också få en högre risk att inte få någon avkastning alls eller till och med gå ned.
Fördelar och nackdelar med aktier
Fördelar med aktier
- Historien visar att aktiehandel är en mycket god sparform
Nackdelar med aktier
- Börsen kan göra snabba svängningar, även på mycket kort sikt, och en 50%-ig nedgång kräver en 100%-ig uppgång.