Spara pengar i onoterade aktier

Investerar du redan i de stora bolagen på börsen? Det behöver absolut inte vara något fel att endast hålla sig till dessa bolag, men det finns mängder av andra aktörer att investera i. Dessa bolag har dock ansetts vara förbehållet proffsinvesterare att bli delägare i, men så är inte längre fallet. Tack vare internet och nya plattformar kan möten mellan bolag som söker investerare, och de som vill investera, underlättas.

Strategisk ägarstruktur underlättar

Pepins, som är en av dessa plattformar, gör det enklare för bolagen att ta in investerare genom en strategisk ägarstruktur. Det man gör är helt enkelt att sätta upp publika holdingbolag, vilka har till uppgift att äga aktier i andra bolag.

Det här ger fördelar för såväl delägare som bolag. I praktiken får nämligen tillväxtbolaget bara en ny ägare i sin struktur. Det här ger inte bara utrymme för handlingskraft, utan ger också fördelar i form av minskad administration, låga kostnader samt frigörande av tid för ledningen att utveckla kärnverksamheten, snarare än att ägna dyrbar tid åt aktieägarfrågor.

Möjliggör investering för mindre aktörer och privatpersoner – på goda villkor

Ovan är alltså några av fördelarna för entreprenörerna. Upplägget kommer dock med en rad olika fördelar även för investerarna. Ett av dem är ett relativt högt investeringsskydd. Pepins säkerställer att alla avtal som krävs finns på plats, vilket i praktiken gör det möjligt att investera på liknande villkor som stora och professionella aktörer kan göra.

Aktier ett gott alternativ till att ha pengarna på ett sparkonto

Att spara pengar i onoterade aktier kan komma med god avkastning, precis som när du handlar på börsen. Så länge det finns en plattform som erbjuder trygga villkor är skillnaderna mot traditionell aktiehandel relativt små. En fördel är att du har betydligt fler aktörer att välja mellan om du även kan tänka dig att spara pengar i onoterade aktier, och inte bara noterade.

Det går givetvis inte att säga vad du kommer få för avkastning på pengarna. Däremot är det i många fall betydligt mer förmånligt att spara pengar genom aktier än att ha pengarna liggandes på ett sparkonto. Ett sparkonto kan i ett bra fall ge ett par procent i ränta, medan aktiehandel kan ge dig betydligt mer än så. På börsen finns tydlig historik i hur det har gått, och det går därför att göra lite säkrare placeringar. Det här kan vara en nackdel gentemot onoterade aktier, men om du kan överväga även dessa, får du mer valfrihet i vilka bolag du investerar i. Ett större urval, helt enkelt.