Många barn och ungdomar drömmer om en egen häst. Det är ofta en dyr insats. Är det inte priset på hästen i sig som kostar så är det även veterinärvård, stallplats, foder, försäkringar, tillbehör, ridlektioner med mera som kommer mångdubbla kostnaden ytterligare över tid.
Det kan vara lockade att ta ett litet lån för den snälla ridskoleponnyn som nu står till salu med stallplats i ridskolans egna lokaler. Men är det klokt?
Att låna till en häst kan bli en dyr historia. Särskilt eftersom hästens kostnader inte stannar vid inköpspriset utan kommer troligtvis att öka under tid, samtidigt som hästen åldras och blir mindre värd själv om man någon dag skulle vilja sälja hästen. Så vilka frågeställningar behöver man ställa sig innan man lånar pengar till en häst?
- Hur gammal är hästen?
- Vad har den för sjukdomshistorik?
- Vad kostar en försäkring årligen?
- Vad kostar stallplatsen årligen? (Räkna här med att kostnader för stallplats inklusive foder kommer att öka över tid).
- Vad är hästen värd?
- Hur mycket kommer hästen att tränas och av vem? Vad kostar det?
- Hur stort hästintresse är det? Tänk nu inte bara för barnet, utan för hela familjen. En hästköp kommer att påverka allihop, särskilt föräldrarna.
- Finns tiden i familjen att sköta hästen, eller behövs det hyras in stallskötare till uppgiften?
För en familj med två arbetande medelinkomstföräldrar är kostnaden för ett sådant lån inte helt orimlig. Men man ska inte glömma att sätta det i proportion till övriga kostnader och man måste prioritera i sin ekonomi. Är detta värt lika mycket som en extra bil? eller två utlandsresor om året? eller liknande.
Det grundläggande rådet till alla som står med hästköpardrömmar är att se till helheten i kostnaden snarare än till den gulliga hästen som tittar ut genom boxen i stallet. Det måste kännas rätt prioriterat av alla och det måste finnas god ekonomisk marginal till alla kostnader som tillkommer och till de som kan tillkomma utöver (exempelvis kostsamma veterinärkostnader).