Spara Eller Låna – Till Aktier

När börsen gått uppåt under en period brukar intresset för aktier att stiga snabbt. Dagstidningarna ger snart ut sina bästa aktietips och många pratar öppet om sina investeringar. Det är då lätt att tänka tanken ”Jag har nu sparat så här mycket pengar, men skulle jag haft ännu fler aktier skulle jag sparat ännu mer”. De allra flesta sparar till sina aktieköp, eller får pengar genom att sälja aktier, vilket snart återinvesteras i nya. Men det finns även de som lånar till aktier.

 Några grundläggande tankar om att spara pengar till aktier:

  • Låga risker på så vis att det enda man riskerar att förlora är sitt sparade kapital.
  • Man bör vara medveten om att aktierna snabbt kan sjunka i värde.
  • Sparade pengar bör i största säkerhet alltid även finnas på ett lättillgängligt konto, exempelvis ett sparkonto. Behöver man pengar snabbt kan det vara tråkigt att behöva sälja aktier till ett för stunden alldeles för lågt pris.

 

Några tankar om att låna pengar till aktier:

  • Det finns inga garantier att inte aktievärdet sjunker och man ska veta att det krävs en hundraprocentig uppgång i aktiekursen för att reparera en dessförinnan 50%-ig nedgång.
  • För att betala ränta på lånet utan att gå back krävs att aktievärdet stiger med minst motsvarande.
  • Har man ont om pengar för övrigt riskerar man att hamna i en skuldfälla.

Det rekommenderas starkt att man har ett sparkapital innan man funderar på att handla med aktier.  Har man inte lyckats spara pengar till en insats är det kanske inte heller en ekonomisk handel med värdepapper man ska ha som första steg att lära sig med.

Låna pengar till aktier överlåts åt ekonomiska proffs som vet vad de ger sig in på och som inte tar onödiga risker. Gärna att de även har en buffert att betala av lånet direkt om detta skulle bli önskvärt.