Spara eller låna – På in- och utlåningsräntan

Ebberöds Bank är en film från 1926 men idag använder man denna titel till att hänvisa till något som inte alls går med vinst. Där inte ens tanken är att gå med vinst. Detta kommer fram tydligt i filmen då bankens affärsidé inte är speciellt lysande. De erbjuder nämligen högre inlåningsränta än utlåningsränta. Därmed kunde man låna några tusen på banken och sedan direkt sätta in dem på sparkonto och gå plus i längden. Inte så smart av banken och så är det väll ingen bank som jobbar idag? Eller?

Det är fullt möjligt att få högra inlåningsränta än utlåningsränta och därmed låna för att spara. Frågan blir då inte om  man ska spara eller låna – man gör bägge. Däremot ska man vara medveten om att det faktiskt finns några MEN…

I detta inlägg ska vi titta på denna möjlighet.

Det finns en mängd olika sparkonton. Ett sparkonto som vi tar med i detta exempel är Hoist. Dessa har vid skrivandets stund 0,8% ränta på konton med fria uttag. Binder man pengarna i ett år får man 1% ränta. Att låna under denna nivå är nog omöjligt.

Ett annat sparkonto är Akelius Spar. De ger 4% ränta. Betydligt högre. Den som tar bolån kan med lätthet får en ränta kring 2%. Därmed är det möjligt att låna för att sedan spara. MEN …

Nackdelen med Akelius är att de konton som de har inte innefattas av den statliga insättningsgarantin. De som spar på Hoist får tillbaka sina pengar av staten OM Hoist skulle gå i konkurrs. De som har sina pengar hos Akelius kommer inte att få en krona tillbaka av sitt sparande. Därmed tar man en risk. Och det är det man bör vara medveten om.  Vill du ha högre utlåningsränta än inlåningsränta så tar man en risk. Om Akelius (som nu varit verksam i över 15år) på den svenskan marknaden kan ses som ett tryggt sparande eller inte får man själv avgöra.