Spara eller låna – Till bil

Så fort man fått sitt efterlängtade körkort är målet för många att köpa bil. Men är man 18 år är inkomsten inte stor och vanligtvis finns det inte heller mycket att ta av på kontot. Så vad göra? Frågan kommer tydligt – ska man spara eller låna till bilen?

Man kan utgå från olika aspekter.

Jobb

För den som får ett jobb och behöver ta sig till och från jobbet är bilen en självklar investering. Att ta ett lån då är ett sätt att investera i sin egen framtid. Detta i det fall som man annars inte hade kunnat tagit jobbet. Med ett jobb betalar man relativt snabbt tillbaka lånet till banken eller bilfirman.

Bekvämt

Visst är det bekvämt med egen bil. Att kunna ta sig var som helst – när som helst. Men samtidigt är det en bekvämlighet som kostar – ganska mycket. Många räknar inte på vad det egentligen kostar att ha bil utan köper den och märker de kommande kostnaderna efteråt. Är det värt 2000kr i månaden för att kunna åka till ICA och handla mat? Kanske är det till och med biligare att inte ha bil men åka taxi en gång i veckan? Räkna ihop skatt, bensin och försäkring. Därtill får man lägga till kanske 500kr i månaden i genomsnitt som går till reparation, besiktning, lampor m.m. Är det värt det? Har du de pengarna. Att låna till bekväm konsumtion är däremot inte rätt väg.

Låna men gör det rätt

Den som bestämt sig för att låna till bil bör kolla över samtliga möjligheter. Kan man låna från förälder och därmed slippa räntor, avgifter och risken att hamna hos kronofogden? Går inte det kan man se över utbudet av billån hos bilfirman. Kan de inte leverera något lämpligt är det privatlån som gäller. Men då får man räkna med en ganska hög ränta som 18-åring utan någon större inkomst.

Är det värt det? Ja om det krävs.